Blogg

Mats Sundin på besök i Toronto

Det var känsloladdat när Mats Sundin kom till Toronto med Vancouver för nattens match. När han skrev på för Vancouver sade han att han kände sig lite nervös för hur de gamla fansen skulle reagera när han skulle komma på besök.

Men det var nästan bara hyllningar. Redan innan nedsläpp fick Sudden uppskattande applåder. I första reklamavbrottet visade man höjdpunkter från Sundins tid i Toronto. Publiken ställde sig upp och gav en flera minuter lång ovation till sin hjälte. Mats blev självklart rörd och hade svårt att hålla tillbaka tårarna.

Matchen slutade oavgjort och avgjordes på straffar. Det var nästan som om det vore regisserat när Sundin fick sätta den avgörande straffen och ta hem segern till sin arbetsgivare Canucks (Toronto kommer ju alltid vara hans lag även om han nu får sin lön från Vancouver).

Även efter målet fick Sundin en ny stående ovation från sin gamla fans vilket var en värdig hyllning till Mats från de gamla fansen. Till råga på allt fick Mats tre stjärnor och kunde som matchens lirare åka ut och tacka publiken med slängkyssar.

Jag är glad att Maple Leafs’ fans hedrade Sudden och något annat var väl egenligen inte att vänta.

Ed Belfour ska spela i Leksand

BelfourEd Belfour har mottagit Vezina Trophy två gånger, visserligen för 14 år sedan senast men ändå. Han har vunnit en Stanley Cup med Dallas, ett OS och har spelat över 1000 matcher i NHL.

Han lämnade Toronto inför förra säsongen och även om hans bästa tid var på 90-talet så är Ed fortfarande en hyfsad målvakt. Så när han nu ska börja spela med Leksand tycker jag ändå att det är rätt spektakulärt. Han är en legend i klass med Brodeur, Curtis Joseph och Dominic Hasek av de nu aktiva målvakterna.

Det är alltså värt att kolla på Leksand bara av det skälet. För att se en NHL-legend spela live i allsvenskan.

Läget så här på sommaren i Toronto Maple Leafs

Toronto har varit rätt så befriade från turbulens när det gäller värvningar under sommaren. Det är bra eftersom jag tror att det är ett mycket bra lag på gång och de unga spelarna får fortsätta en ny säsong i samma omgivning.

Men några saker har hänt. Det blir ett rejält lyft att målvakten Vesa Toskala har värvats från San Jose. Han har delat på jobbet med Nabokov där men har chanser att bli förstemålvakt i Toronto. Raycroft gjorde visserligen en del bra matcher och fick ibland oförtjänt skäll förra säsongen. Men trots allt så har det varit en av de svagaste punkterna i laget. Andrew kommer få skärpa sig om han ska dela jämte med Toskala. Superlöftet Justin Pogge lär väl få stå på mognat något år till.

Forwarden Jason Blake blir också ett schysst tillskott. Jag har aldrig gillat honom men det beror på att han har spelat i NY Islanders. Ett lag som känns gnetigt och det drabbade nog min syn på Blake. Han hade en lite irriterande uppsyn tyckte jag också. Men nu är allt glömt. Han kommer bli en skön spelare att ha på egna sidan. Och han kommer göra mål! 40 stycken förra året ger förhoppningar.

Och är det något Toronto behöver så är det fler målskyttar. Med Tucker skadefri, Sundin motiverad och med Jason Blake därtill kan det bli hur bra som helst.

För övrigt har några andra lag gjort mycket bra affärer. Jag kommenterar det lite senare.