Frank Mahovlich

Frank Mahovlich Frank Mahovlich föddes 1938 i Timmins, Ontario. Big M spelade som vänsterforward under åren 1956-68. En hjälte.

Frank Mahovlich var kanske den bäste spelaren i Toronto på 60-talet. Han vann den interna poängligan 5 gånger, 1961-63 och 1965-66 och gjorde flest mål i laget sex år i rad 1961-66.

Han kom som flera andra spelare från juniorhockey i St. Michael’s College, vilket även Dick Duff och Dave Keon gjorde efter honom. Redan första året i NHL gjorde han 20 mål och fick Calder Trophy.

Förväntningar på honom var enorma i Toronto. Han spelade bra i slutet av 50-talet och gjorde runt 20 mål per säsong. Men publiken krävde mer. Han spelade ofta i kedja med Bob Nevin och med först Bert Olmstead och sedan Red Kelly som spelfördelare.

Säsongen 1961 låg han på 48 mål med 14 matcher kvar. Det var två mål ifrån Rocket Richards rekord och alla förväntade sig att han skulle slå det. Frank gjorde inte det mycket beroende på den press som sattes på honom. Han mådde dåligt av trycket och lär ha känt det som en lättnad när säsongen var över trots att han inte fick rekordet. Boom-Boom Geoffrion passerade dessutom honom i antal mål innan säsongens slut.

Detta ledde till att publiken vände honom ryggen och till och med buade när han spelade på hemmaplan. Trots att han gjorde fler än 30 mål per år under Stanley Cup-segrarna 1962-64 fick han kritik. När han misslyckade att göra mål i play off 1963 buade man trots att Toronto vann pokalen. Till och med under hyllningarna nästa dag fick han dåligt bemötande. Detta är ett av de skamligaste beteendena som de entusiastiska Toronto-fansen har uppvisat någonsin.

Även coachen Punch Imlach var kritisk till Mahovlich och de hade en schism efter en löneförhandling ända till Frank lämnade laget. De lär inte ha pratat ett ord med varandra under fem år.

Pressen och den dåliga behandlingen ledde till att Mahovlich fick problem med nerverna och togs in på vård 1964. När han kom tillbaka fortsatt han att göra mål men med något minskat resultat.

Under vinnaråret 1967 spelade Toronto en match mot Montreal som de vann efter ett mål och två assists av Mahovlich. När han efter matchen bugade inför publiken jublade många men det hördes fortfarande buanden! Detta tog Frank mycket hårt och dagen efter på väg till en ny match fick han ett nervsammanbrott och togs in för behandling för djup depression.

Han gjorde comeback elva matcher senare mot Montreal. Efter 18 sekunder i matchen passade han fram till ett mål och denna gång jublade hela publiken. Men sammanfattningsvis bemötte både publik och ledning i Toronto Frank Mahovlich som kanske var deras bäste spelare, på ett ovärdigt, nästan ruttet sätt.

Nästa år var det dags att byta lag. I den spektakulära affären med Detroit där Mahovlich och bland andra Carl Brewer som också var en excentrisk person, byttes mot bland andra Norm Ullman och Paul Henderson. En bra affär för båda sidor.

Mahovlich hamnade i kedja med Gordie Howe och Alex Delvecchio och gjorde 49 mål redan första säsongen. Han kunde vara sig själv och koppla av i Detroit. Han blev utåtriktad och folkär.

Efter ett par par år såldes han till Montreal för att förstärka deras redan starka lag. Försäljningen av Mahovlich och andra spelare berodde mycket på interna strider i Detroits ledning där man gjorde sig av med starka frispråkiga spelare. I Montreal vann han Stanley Cup redan första året och sedan ytterligare en gång.

Mahovlich var också med i det kanadensiska laget i de klassiska Summit Series mot Sovjet 1972.

1974 gick Mahovlich över till WHA och gjorde ytterligare några mycket bra säsonger där innan han lade av 1978. Han kunde dra sig tillbaka som en av de bästa spelarna någonsin med över 1100 poäng i karriären.

Mahovlich spelade i första All Star Team 1961, 63 och 73 och i andra All Star Team 1962, 64, 65, 66, 69 och 1970. Det säger en del om hans kvaliteter som spelare.

Hans tröja nummer 27 fick äran att hängas upp 2001, vilket även förärades Darryl Sittler som spelade med samma nummer, några år senare.

Efter karriären har Mahovlich arbetat med politik och sitter sedan 1998 som senator i det kanadensiska parlamentet. Han är en respekterad man med många kvaliteter. Så vem buar nu i publiken?

Frank Mahovlich valdes in i Hockey Hall of Fame 1981.

 

Skytteligan genom tiderna:

7. Frank Mahovlich
(56/57 to 67/68)

   Matcher Mål Assist  Poäng  PIM
Tor  720  296  301   597  782
Tot  1180  533  570   1103

Frank Mahovlich